Chinese overheid verbiedt roken in openbare ruimten

De Chinese overheid heeft donderdag een nieuwe aanval ingezet op het roken in openbare gelegenheden. In hotels en restaurants zal het vanaf 1 mei 2011 verboden zijn te roken. Op de werkplek blijft het vooralsnog toegestaan.

Het ministerie van Gezondheidszorg heeft op zijn website een aantal richtlijnen voor het terugdringen van het roken gezet. Het zal nog niet meevallen de Chinezen tot minder roken te bewegen. Het land heeft driehonderd miljoen rokers en ieder jaar sterven een miljoen mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan het roken. Het roken is diep verankerd in het sociale leven van de gewone Chinees. De helft van alle mannelijke artsen in China rookt en het is heel normaal om in wachtruimtes in ziekenhuizen en in vliegtuigen een peuk op te steken. Dat laatste is al sinds 1991 verboden, maar niemand houdt zich aan dat verbod.

Een andere belangrijke hinderpaal voor het anti-rookbeleid in China is het feit dat de overheid stevig verdient aan haar monopolie op de tabaksverkoop.

De maatregelen zijn een onderdeel van een groter offensief van het ministerie van Gezondheidszorg. Dat houdt ook verbetering in van de ventilatie en het opkrikken van de luchtkwaliteit in openbare ruimten, alsmede het gebruik van desinfecterende middelen en het bestrijden van ongedierte.

Om het roken tegen te gaan worden in openbare ruimten bordjes opgehangen die het roken verbieden. Ook moeten eigenaren van locaties die als publieke ruimte gelden personeel aanstellen dat rokers moet bewegen het roken op te geven. De overheid heeft ook boetes vastgesteld voor de overtreding van het verbod, maar het is onduidelijk of die ook vaak zullen worden opgelegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet op 9 januari 2011 een verbod in werking treden op het roken in openbare ruimten, maar China hield zich nog niet aan die maatregel. Daar kan nu verandering in komen.


Chinese overheid verbiedt roken in openbare ruimten (Foto: Novum)