Film Brad Pitt, Sean Penn opent in Cannes

Een jaar geleden zou The Tree of Life, het mogelijke nieuwe meesterwerk van regisseur Terrence Malick (Badlands, Days of Heaven, The Thin Red Line), al te zien moeten zijn in de bioscoopzalen. Maar nadat de première van de film vele malen werd uitgesteld, lijkt het nu zeker dat de wereldpremière van de film gaat plaatsvinden tijdens het filmfestival van Cannes.

Het is nog niet bekend of de film, met in de hoofdrol Brad Pitt en Sean Penn, kans maakt op een Gouden Palm of dat de film alleen 'buiten competitie' vertoond wordt. Dit wordt pas bekendgemaakt op 14 april, wanneer het festival zijn officiële line-up bekendmaakt.

The Tree of Life werd al eerder aangekondigd voor diverse filmfestivals, maar het gerucht ging toen dat regisseur Malick zijn film nog niet afgerond had. Daarnaast waren er wat problemen met de filmmaatschappij. Maar sinds Searchlight de releasedatum heeft vastgesteld op 27 mei, lijkt Cannes een ideale plaats voor een wereldpremière, aangezien het festival in de Franse badplaats gehouden wordt van 11 tot en met 22 mei.

Er zijn maar weinig filmprojecten in de geschiedenis, waar meer naar uitgekeken werd dan nu het geval is bij The Tree of Life. Deze verwachtingen zijn deels gecreëerd doordat het een film is van Terrence Malick. Hoewel Malick in 38 jaar maar een viertal films heeft gemaakt, worden zijn films allemaal beschouwd als meesterwerken. Daarnaast is er het mysterieuze plot van de film, dat bijdraagt aan het verwachtingspatroon. De mysterieuze trailer die inmiddels vrijgegeven is, zorgt eerder voor meer verwarring dan opheldering. In de film lijkt het te gaan om Jack (Sean Penn), die zichzelf ziet als een verloren ziel in de moderne wereld. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk verscholen in zijn jeugd, en dan gaat het met name om de relatie met zijn vader (Brad Pitt). The Tree of Life is vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.

The Tree of Life is niet de enige film waar veel van verwacht wordt, en die tevens in première zal gaan tijdens het festival. Zo wordt er veel verwacht van Melancholia, een sciencefiction/drama van Lars von Trier (Dogville, Breaking the Waves). Von Trier zorgde tijdens het festival in 2009 voor grote opschudding met de film Antichrist. Ook de film Love (Amour) van Michael Haneke, de winnaar van de Gouden Palm in 2009, wordt verwacht. Hoewel de opnames daarvoor pas gestart zijn in februari.

Andere films van hooggewaarde regisseurs die verwacht worden tijdens deze editie van het filmfestival van Cannes zijn: Restless (Gus van Sant), Le Gamin au Vélo/The Kid with a Bike (Jean-Pierre & Luc Dardenne), Nabemus Papam/We Have a Pope (Nanni Moretti), This Must be the Place (Paolo Sorrentino) en We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay).

Dan is er ook nog een drietal films waarvoor het festival waarschijnlijk te vroeg komt. Het gaat hier om een martial-arts film van Wong Kar Wai (Yut Doi Jung Si/The Grandmasters), een film van David Cronenberg met Viggo Mortensen als Sigmund Freud (A Dangerous Method) en ook een nieuwe film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (La Piel Que Habito/The Skin I Live In).

Het filmfestival opent met de nieuwe film van Woody Allen, genaamd Midnight in Paris. Hoofdrollen zijn er in die film voor Rachel McAdams, Owen Wilson en Marion Cotillard. Deze film wordt in het najaar in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Trailer The Tree of Life (Video: YouTube)