De Jager blokkeerde bonussen ABN AMRO

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft eerder dit jaar bij ABN AMRO ingegrepen om te voorkomen dat de bank bonussen zou uitbetalen aan het bestuur. Ondanks een verlies van 414 miljoen euro over 2010 vond de raad van commissarissen een bonus op zijn plaats, schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van ingewijden.

De bank is voor 100 procent in handen van de staat. Daarbij is afgesproken dat banken die staatssteun ontvangen geen bonussen mogen uitkeren als ze geen winst maken. Hierdoor kon de minister de bonussen blokkeren. Daarmee voorkwam hij ook dat een van zijn voorgangers, bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (VVD), een bonus kreeg.

De commissarissen van ABN AMRO vonden het tijd voor een bonus omdat de afgelopen jaren 'keihard' is gewerkt. Een deel van de bank is onder druk van de Europese Commissie afgesplitst en ook is ABN gefuseerd met Fortis Bank Nederland.

Het verlies zou geheel toe te schrijven zijn aan de gedwongen afsplitsing. Anders zou er sprake zijn geweest van winst. De bankiers vonden dat ze dus eigenlijk winst hadden gemaakt en dus recht hadden op een extraatje. Het Ministerie van Financiën wees echter op de gemaakte afspraken, geen winst is geen bonus, en hield de bonussen tegen.

De bonus die bestuurders van ING toegekend kregen over 2010 leidde vorige week tot veel ophef. ING maakt wel winst, maar is de staat nog veel geld schuldig. De Jager liet toen weten niets te kunnen doen omdat de bonus binnen destijds gemaakte afspraken viel. Wel kondigde hij aan met een nieuwe wet te komen waarin staat dat banken geen bonussen mogen uitkeren zolang ze de staat nog geld schuldig zijn.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdagavond in met een motie die 100 procent belasting heft op de bonussen van bestuurders van financiële instellingen als ING en Aegon, die staatssteun van de regering hebben ontvangen. Aan de uitvoerbaarheid van die motie wordt ernstig getwijfeld. Na toenemende ophef in de politiek en media hebben de bestuurders van ING besloten af te zien van hun bonus.