'Energieprijs Nederlands gezin omhoog door Japan'

De ramp in Japan en de onrust in het Midden-Oosten stuwen de energieprijzen voor Nederlandse consumenten op. Dat stellen energie-experts, schrijft het AD vrijdag. Een gemiddeld gezin is straks ruim 100 euro meer kwijt aan energie.

"De kans is groot dat deze gebeurtenissen een gemiddeld gezin meer dan 100 euro per jaar kosten", zegt energieconsultant Ebel Kemeling van Spring Associates in de krant. Arjin van As van energieprijzen.nl is het met hem eens. "Dit zal fors doorwerken in de totale energieprijs, met een procent of 10", denkt hij.

In Japan is de vraag naar gas sterk gestegen nu een kwart van de kerncentrales in het land is uitgeschakeld. Ook de onrust in het Midden-Oosten, vooral Bahein, draagt bij aan het duurder worden van energie. Volgens de krant wordt bovendien gevreesd dat het protest tegen het regime overslaat naar Saudi-Arabië of Qatar, grote leveranciers van olie en vloeibaar gas.

Hoewel energiebedrijven pas per 1 juli met prijsaanpassingen komen, durven de experts wel te voorspellen dat consumenten fors meer moeten betalen voor energie. "Voor de prijzen van 1 juli kijken energiebedrijven immers naar hun inkoopprijs in het verleden", stelt Van As.

Volgens energie-expert Cyril Widdershoven van TNO is er geen reden om aan te nemen dat de wereldmarktprijzen voor 1 juli zullen dalen. "Dus zal de consumentenprijs een procent of 10 omhoog moeten."

NUON en Eneco willen niet reageren op de uitspraken van de experts. Ze vinden het nog te vroeg iets te zeggen over de consumentenprijzen.