Nederland niet gevraagd voor actie LibiŽ

Nederland is vooralsnog niet gevraagd mee te doen aan een militaire actie tegen Libië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag op Radio 1. Hij bekijkt wat Nederland zou kunnen betekenen in een actie tegen de Libische leider Moammar Gadhafi.

Rosenthal zei 'verheugd' te zijn over de resolutie voor een vliegverbod boven Libië die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdagavond heeft aangenomen. De raad gaf ook toestemming voor 'alle maatregelen die nodig zijn' om burgers te beschermen tegen aanvallen van de troepen van Gadhafi.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken François Fillon zei dat Frankrijk binnen enkele uren na het aannemen van de resolutie militaire actie tegen Gadhafi zal steunen. Nederland heeft hierover nog geen besluit genomen, zei Rosenthal.

Volgens Rosenthal is het nog te vroeg om te zeggen wat Nederland zou kunnen doen. "Dat moeten we rustig bekijken. Er zijn allerlei mogelijkheden, van het inzetten tot militair materieel tot het ter beschikking stellen van knowhow."

De minister benadrukte dat Nederland al van meet af aan voorstander was voor het instellen van een vliegverbod boven Libië. "En wie A zegt, moet ook B zeggen."