VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen LibiŽ

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagavond ingestemd met een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt. Tien van de vijftien leden stemden voor de resolutie. Vijf landen, waaronder de permanente leden China en Rusland die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden, onthielden zich van stemming.

De resolutie, die was ingediend door onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië, geeft groen licht voor alle maatregelen die noodzakelijk zijn om de Libische bevolking te beschermen tegen aanvallen van dictator Moammar Gadhafi. Ook voorziet de tekst in de instelling van een no-flyzone boven Libië.

De Veiligheidsraad was lange tijd tot op het bot verdeeld over de kwestie-Libië. China en Rusland hadden grote bedenkingen bij gewapend ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land, waar Gadhafi sinds medio februari probeert een opstand tegen zijn bewind met harde hand de kop in te drukken. Ook tijdelijk lid Duitsland aarzelde over de wenselijkheid van militaire interventie.

De afgelopen week verloren de rebellen zienderogen terrein op de beter bewapende en getrainde troepen van Gadhafi. Het vooruitzicht dat de slag om de oostelijke stad Benghazi, het laatste bolwerk van de rebellen, zou ontaarden in een bloedbad, heeft de landen die nog twijfelden uiteindelijk over de streep getrokken.

De instemming van de Veiligheidsraad werd in Benghazi met gejuich ontvangen. Gadhafi had eerder op de avond aangekondigd dat zijn troepen de stad zouden aanvallen. Ooggetuigen meldden dat donderdagavond laat in Benghazi explosies en luchtafweergeschut te horen waren. De oorzaak van de ontploffingen is overigens nog onduidelijk.

VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen Libië
VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen Libië (Foto: ANP)