Autobranden aangestoken door brandweerman

Een vrijwilliger van de brandweer in Bedum is dinsdag opgepakt voor een grote reeks autobranden die de Groningse plaats sinds 2009 teistert. Hij heeft één brandstichting en twee pogingen daartoe bekend, meldden de politie en justitie. De politie onderzoekt of hij ook andere branden op zijn geweten heeft.

Sinds begin 2009 waren er in Bedum twintig brandstichtingen van auto's of pogingen tot brandstichting. Al een jaar geleden begon de politie een onderzoek naar de branden. Meerdere personen werden daarbij aangehouden voor kleine brandjes.

Tijdens het onderzoek werden geen nieuwe branden gesticht. Na het onderzoek was er in september opnieuw een poging tot brandstichting. Die poging mislukte doordat een buurtgenoot alert reageerde toen een verdachte persoon bij een auto rondscharrelde.

Justitie laat weten dat de vrijwillige brandweerman donderdag is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij blijft voorlopig twee weken vastzitten. Het onderzoek naar de overige branden in Bedum en omgeving gaat door.