VN faalt bij beschuldiging Wit-Rusland

De Verenigde Naties hebben Wit-Rusland ten onrechte beschuldigd van schending van het wapenembargo tegen Ivoorkust. Het hoofd van de vredesoperaties van de VN, Alain Le Roy, bood woensdag omstandig excuses aan voor de blunder en sprak van een 'zeer slecht incident voor ons'.

Het bureau van secretaris-generaal Ban Ki-moon meldde zondag dat Wit-Rusland drie gevechtshelikopters had geleverd aan de troepen van president Laurent Gbagbo, die weigert de macht af te staan aan de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van november, Alassane Ouattara. Het bureau van Ban zei dat de eerste helikopter zondag op de luchthaven van Abidjan was aangekomen en dat de twee andere maandag zouden volgen.

Volgens Le Roy was het bericht gebaseerd op een melding van Unoci, de VN-troepenmacht in Ivoorkust, waarin gezegd werd dat er een vliegtuig uit Wit-Rusland was geland. Die melding was onjuist, zei Le Roy, 'er was geen vliegtuig geland'. Hij zei dat de oorspronkelijke informatie over de helikopterleveranties stamde van onafhankelijke experts die toezicht houden op de sancties en hun informatie van legio bronnen betrekken.

De onjuiste melding kwam na een week van verhevigde gevechten tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara in Abidjan. Gbagbo heeft het leger aan zijn kant tegen Ouattara, die voorlopig zijn intrek in een hotel in Abidjan heeft genomen en beschermd wordt door VN-militairen. Verder heeft Gbagbo eerder aangegeven zijn rivaal 'op te zullen eten'.