Eerste Nederlandse toeristen terug uit Egypte

De eerste Nederlandse toeristen die door reisorganisaties worden teruggehaald uit Egypte landen vermoedelijk maandagochtend vroeg op Schiphol. Een Boeing 737 van ArkeFly met 177 mensen aan boord landt naar verwachting rond 04.30 uur op Schiphol, meldt een woordvoerder van TUI Nederland, waar ArkeFly onder valt.

TUI Nederland lijkt daarmee een van de eerste reisorganisaties te zijn die Nederlandse toeristen heeft gerepatrieerd sinds zondag het reisadvies voor Egypte werd aangescherpt. Het vliegtuig komt uit de Egyptische badplaats Hurghada en vertrekt zondag rond 23.30 uur.

In Egypte geldt in het hele land een avondklok, maar TUI verwacht niet dat die problemen gaat opleveren voor de vlucht. "Anders hadden wij dit ook niet zo geregeld", vertelt de zegsvrouw.

In de grote steden is het onrustig op vliegvelden, maar volgens de woordvoerder is het op vliegvelden bij de badplaatsen rustig. "Voor zover wij kunnen voorzien, kunnen mensen het vliegveld op een normale manier bereiken, inchecken en terugvliegen naar Nederland."

TUI Nederland heeft in totaal 1600 toeristen in Egypte zitten. Het grootste gedeelte van deze mensen wordt maandag teruggehaald naar Nederland, de rest volgt dinsdag.

Op Schiphol landen zondagavond overigens ook nog gewoon de reguliere vluchten uit Egypte. Zo moet er rond 23.00 uur een vliegtuig uit Egypte landen, maar die stond al gepland voordat het verscherpte reisadvies van kracht werd, laat een woordvoerder van Schiphol weten. Ook van verschillende bedrijven met werknemers in Egypte die hebben besloten hun medewerkers terug te halen landen toestellen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte zondag het reisadvies voor Egypte aan. Alle reizen naar het land worden nu ontraden. Eerder werden alle niet-essentiële reizen ontraden. Ook wordt Nederlanders die nu in Egypte zitten nu aangeraden het land te verlaten.

Vrijdag zaten nog ruim 3800 Nederlandse toeristen in Egypte. Bijna al deze toeristen verblijven in badplaatsen. Hoeveel Nederlanders er zondag nog zitten, weet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet.