Veel doden bij bomaanslagen Bagdad

Bij een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag tientallen mensen om het leven gekomen en meer dan honderd gewond geraakt. Dat hebben de politie en ziekenhuismedewerkers gezegd.

De meeste doden, zeker 48, vielen toen een bomauto ontplofte bij een tent in een overwegend sjiitische wijk waar mensen bijeen waren voor een begrafenis. De bomauto stond tussen andere auto's geparkeerd op enige afstand van de tent om geen achterdocht te wekken, zei de politie. Boze jonge mannen gooiden stenen naar toegesnelde Iraakse veiligheidstroepen omdat die te weinig bescherming hadden geboden, zei een ooggetuige.

Bij twee andere bomaanslagen gericht tegen Iraakse militairen en politieagenten kwamen verschillende omstanders om het leven. Verder ontsnapte de directeur van het centrale elektriciteitsbedrijf van Bagdad aan een vermoedelijke liquidatiepoging, waarbij wel een van zijn lijfwachten werd gedood.

De afgelopen week kwamen bij aanslagen op sjiitische pelgrims en Iraakse veiligheidstroepen meer dan tweehonderd mensen om het leven. Met het geweld kwam een einde aan een periode van twee maanden van relatieve rust.