Nederland vandaag naar de stembus

verkiezingen europarlementVanaf vanochtend half acht zijn de stembureaus in Nederland geopend voor de Europese verkiezingen. Samen met de Britten zijn de Nederlandse kiezers de eersten die mogen stemmen. Morgen zijn Ierland en Tsjechië aan de beurt, zaterdag Letland en Malta, en zondag de bevolking van de overige achttien landen.

De Nederlandse partijen hebben 27 van de 732 zetels in het Europees parlement te verdelen. Nederland heeft nu nog 31 zetels, maar in verband met de uitbreiding van de Europese Unie is dat aantal teruggebracht. Tot 21:00 uur vanavond kan worden gestemd. Kort daarna zal een exit-poll een eerste indicatie geven van de uitslag. Later op de avond wordt een voorlopige uitslag bekend gemaakt.

Opkomst
Verschillende onderzoeken geven aan dat de belangstelling voor de Europese verkiezingen minimaal is. Gevreesd wordt dat de opkomst gelijk aan of zelfs lager dan die van de vorige verkiezingen voor het Europarlement zal liggen. In 1999 maakte 29,9 procent van de Nederlandse kiezers de gang naar de stembus. De laatste peiling voorspelt een nek-aan-nekrace tussen PvdA en CDA. Beide partijen zouden uitkomen op acht zetels.