Nieuwe premier Libanon roept op tot eenheid

De door Hezbollah en zijn bondgenoten als nieuwe premier van Libanon voorgedragen zakenman Najib Mikati heeft dinsdag opgeroepen tot een eenheidsregering. Hij zei zijn hand uit te steken naar 'alle Libanezen, moslims en christenen, om te bouwen en niet te vernietigen'.

In een interview met het particuliere televisiestation LBC zei hij ook een goede relatie te willen opbouwen met het Westen. De suggestie dat hij pro-Hezbollah zou zijn of zijn regering een marionet van Iran, wierp hij ver van zich af.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet nogmaals weten dat een regering die door Hezbollah gedomineerd wordt gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse betrekkingen met Libanon. De Verenigde Staten beschouwen Hezbollah als een terroristische organisatie en hebben sancties getroffen tegen de groep en zijn leden.

Washington heeft Libanon sinds 2006 voor 720 miljoen dollar aan militaire hulp verstrekt. De hulp was bedoeld om het land stevig binnen de westerse invloedssfeer te verankeren en een eind te maken aan de invloed van Iran en Syrië. Volgens tegenstanders zou controle van Hezbollah over de Libanese regering rampzalig zijn voor het land en tot internationaal isolement leiden. Hezbollah beschikt over een formidabel wapenarsenaal en is de sterkste militaire macht in Libanon.

Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah liet dinsdag in een televisietoespraak weten dat zijn groep niet uit is op de regeringsmacht. "Onze harten en gedachten liggen elders. Terwijl jullie gaan slapen, gaan wij trainen (tegen Israël, red)."

Mikati, een 55-jarige soenniet die in de telecommunicatie fortuin heeft gemaakt en al eerder kort premier was, wordt in de Libanese politiek als een neutrale figuur gezien. Hij is bevriend met de Syrische president Bashar Assad en staat ook op goede voet met de VS en Saudi-Arabië.

Zijn benoeming strookt ook met het Libanese systeem voor machtsdeling, waarbij de premier een soenniet moet zijn, de voorzitter van het parlement een sjiiet en de president een christelijke maroniet. Elke groep vertegenwoordigt ongeveer een derde deel van de Libanese bevolking van vier miljoen. Maar het feit dat uitgerekend Hezbollah, een groep die vooral bekendstaat om zijn banden met Iran en vijandigheid jegens Israël, hem steunt en zich van voldoende stemmen van parlementsleden heeft verzekerd om hem premier te maken, benadrukt de groeiende invloed van Iran in de regio en de tanende van Washington.

Hezbollah bracht de regering van de vorige premier Saad Hariri ten val nadat Hariri geweigerd had afstand te nemen van een door de Verenigde Naties gesteund tribunaal dat onderzoek deed naar de moord op Hariri's vader in 2005. Het tribunaal bracht 17 januari een aanklacht uit. Die is nog verzegeld, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de aanklacht gericht is tegen Hezbollah. Hezbollah ontkent iedere betrokkenheid bij de moord en beschuldigt het VN-tribunaal ervan slippendragers te zijn van Israël en de VS.

Nadat in het parlement duidelijk was geworden dat Mikati een meerderheid achter zich had, bedankte Hariri zijn aanhangers voor hun steun, maar maande hij tot terughoudendheid. "Ik begrijp uw emoties, maar deze woede mag ons niet leiden tot iets wat ingaat tegen onze moraal, geloof en overtuiging." Hariri heeft gezegd dat hij niet zal toetreden tot een regering onder leiding van iemand die door Hezbollah is gekozen.


Nieuwe premier Libanon roept op tot eenheid (Foto: Novum)