Hezbollah krijgt steun voor premierkandidaat

Hezbollah heeft maandag de steun van een meerderheid van het Libanese parlement gekregen om een kandidaat te nomineren voor het premierschap. Hiermee neemt de kans voor de beweging aanzienlijk toe om een nieuwe regering te controleren. Eerder op de dag kondigde demissionair premier Saad Hariri aan niet deel te zullen nemen aan een regering die wordt geleid door een door Hezbollah gesteunde kandidaat.

Hezbollah en zijn bondgenoten hebben de gematigde politicus en miljardair Najib Mikati gekozen als hun kandidaat voor het premierschap. Mikati, die in 2005 al eens kort premier was, maakte zondag bekend dat hij zich kandidaat stelt. In de gesprekken met president Michel Suleiman, die begonnen is aan twee dagen van overleg met parlementariërs over een nieuwe Libanese regering, zal hij zich 'gematigd' opstellen.

In de noordelijke stad Tripoli gingen honderden aanhangers van Hariri de straat op om te protesteren tegen de kandidatuur van Mikati, die uit de stad komt. De demonstranten zwaaiden met foto's van Hariri en riepen: "Mikati, je bent niet een van ons, verdwijn uit Tripoli en ga weg."

Het is zeer waarschijnlijk dat de vorming van een nieuw kabinet veel voeten in aarde krijgt. Het kabinet viel op 12 januari, toen Hezbollah zijn ministers terugtrok uit onvrede met het Hariri-tribunaal. Dit tribunaal doet onderzoek naar de moord op Rafik Hariri, de vader van de premier. Velen vrezen dat Hezbollahleden worden aangeklaagd en dat de groep daar met geweld op zal reageren.

Om een regering te kunnen vormen is de steun van ten minste 65 parlementariërs in het 128 zetels tellende parlement vereist. Hezbollah en zijn bondgenoten kwamen na gesprekken met de president maandag tot 64 zetels. Met de stem van Mikati wisten zij een meerderheid te krijgen.

Hezbollah zei zondag dat de groep en zijn bondgenoten een eenheidsregering steunen, op voorwaarde dat hun kandidaat premier wordt van deze regering.


(Foto: Novum)