Amerikaans Congreslid neergeschoten

Een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Gabrielle Giffords van Arizona, is zaterdag op klaarlichte dag op straat in haar hoofd geschoten in de plaats Tucson, in de staat Arizona. Twaalf anderen zijn gewond geraakt. Dat meldden Amerikaanse media.

Het Congreslid Giffords stond op straat voor een drogisterij te praten met een stel, toen een man op haar afrende en in het wilde weg begon te schieten. Hij is door omstanders overmeesterd en werd later aangehouden. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

Update 20.45 uur
Reuters meldt nu in tegenstelling tot eerdere berichtgeving dat Giffords toch niet dood is. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft verklaard dat ze momenteel geopereerd wordt.

Update 21.22 uur
Het is inmiddels bevestigd dat Gabrielle Giffords geopereerd wordt aan de schotwond in haar hoofd. Er worden ook negen andere zwaargewonden in hetzelfde ziekenhuis behandeld. Eén van de andere gewonden is een kind, zo wordt gemeld. De verdachte probeerde na het lossen van vijftien tot twintig schoten weg te rennen, maar werd getackled door een omstander. Hij kon hierop worden aangehouden.

Update 22.09 uur
De chirurg die op Giffords geopereerd heeft zegt optimistisch te zijn over de kansen van het Congreslid. Ze verkeert echter nog wel in kritieke toestand. Zes anderen, waaronder een federale rechter, John Roll, en een 9-jarig kind zouden de aanslag niet hebben overleefd.


Amerikaans Congreslid Gabrielle Giffords neergeschoten (Foto: US Congress)