Kemkers verslaat Balkenende bij quote van 2010

De kreet 'Naar binnen' van schaatscoach Gerard Kemkers is uitgeroepen tot opmerkelijkste uitspraak van het jaar. De quote die zijn pupil Sven Kramer de verkeerde baan instuurde tijdens de olympische 10.000 meter klopte onder meer 'U kijkt zo lief' van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Volgens de vakjury gaf de combinatie van de 'geheimzinnige' oorzaak van de verkeerde wissel en het sportieve drama dat die tot gevolg had de doorslag. Kramer kon door de onoplettendheid van zijn coach een tweede zekere gouden medaille op zijn buik schrijven.

De kreet van Kemkers laat de reactie van Balkenende tegen presentatrice Mariëlle Tweebeeke tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat en de opmerking van PvdA-Kamerleden dat het te koud is om campagne te voeren achter zich.

De verkiezing van de quote van het jaar is een initiatief van het Historisch Nederlandsch Nieuwsgenootschap en wordt jaarlijks uitgereikt. De oproep van Pieter Lakeman om spaargeld weg te halen bij de DSB Bank was vorig jaar de winnaar.


"Naar binnen!" (Foto: Novum)