IVW waarschuwt NS en ProRail

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft zowel de NS als ProRail een waarschuwing gegeven met betrekking tot de passagierstrein die eerder deze maand strandde tussen Zaandam en Purmerend. Een en ander blijkt uit een brief [1, 2] van IVW aan NS en ProRail, die in handen is gekomen van de Maatschappij Voor Beter OV.

IVW is van mening dat beide bedrijven ernstig tekort zijn geschoten in hun zorgplicht voor de reizigers. "De Inspectie heeft duidelijke aanwijzingen dat het hier geen incident betreft", zo valt in de brief te lezen. IVW wijst erop dat de gezondheid van de passagiers en treinpersoneel na enige tijd in gevaar kan komen, 'omdat kennelijk nagelaten wordt adequate compenserende maatregelen te nemen'. Volgens IVW is dit strijdig met de Spoorwegwet en vervoersconcessies, maar ook met de Arbowet.

NS en ProRail worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om bij 'risicovolle weersomstandigheden' adequaat te kunnen reageren op calamiteiten. IVW noemt het voorhanden hebben van geschikt bergingsmateriaal noodzakelijk op 'daartoe geëigende plaatsen binnen het vervoerssysteem', en er moeten extra wissels komen.

IVW heeft NS en ProRail middels de brief een ultimatum gesteld. Beide bedrijven moeten uiterlijk op 10 januari kenbaar maken welke maatregelen zij hebben genomen naar aanleiding van de waarschuwing. Vervolgens neemt IVW de situatie onder de loep en zal 'indien noodzakelijk passend gaan handhaven.'

Voor Beter OV vindt dat de top van zowel NS als ProRail direct moet opstappen. "Wissels, seinen, bovenleidingen en rails gaan kapot, treinen vallen uit, reizigers blijven achter op de perrons, reisinformatie ontbreekt op cruciale momenten en bij calamiteiten zit men blijkbaar met de handen in het haar. Ook het ontbreken van toiletten in treinen leidt tot vervelende situaties indien een trein strandt. Het wordt bovendien steeds duidelijker, dat er aan de samenwerking tussen ProRail en NS veel schort." Voor Beter OV hoopt op een 'daadkrachtig optreden' van de verantwoordelijke minister.