Boete en taakstraf voor kanonongeluk Oldenzaal

Een schipper uit Enschede moet 60 uur taakstraf uitvoeren en 500 euro boete betalen omdat hij op 1 januari een wethouder verwondde met een kanon. Het OM had 120 uur geëist.

De Oldenzaalse wethouder Frits Rorink raakte gewond bij het startschot voor een nieuwjaarsduik in recreatiepark Het Hulsbeek in zijn gemeente. Hij zou de duik met een kanonschot inluiden, maar het kanon weigerde. Toen de Enschedeër een klap op het kanon gaf, ging het alsnog af.

De wethouder stond op dat moment pal voor het kanon en liep onder meer een klapvoet op. Ook hield hij aan het ongeluk een verstoord evenwichtsgevoel over.

De rechtbank in Almelo acht de 60-jarige Enschedeër schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De man heeft verklaard dat hij niet had verwacht dat het kanon zou afgaan. Hij heeft volgens de rechtbank echter te weinig op zijn omgeving gelet en geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het kanon alsnog zou afgaan.

Het kanon was eigendom van een stichting, die het goede doel was waarvoor de organisatie met de duik geld wilde ophalen. De stichting De Tukker is opgericht rondom het gelijknamige zeilschip, waarvan het kanon afkomstig was. De man uit Enschede is schipper op De Tukker. Het kruitvuurwapen is in beslag genomen.