Drie kwart garages onveilig voor personeel

Bij drie kwart van de garagebedrijven is de veiligheid van de medewerkers in het geding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie onder 1060 garages en werkplaatsen. Hefbruggen bleken ongekeurd, machines kunnen omvallen en bij het oppompen van banden is er ontploffingsgevaar.

In dertig gevallen was de situatie zo onveilig dat inspecteurs tijdens de controles de werkzaamheden in een garage direct stillegden. Grootste probleempunt was de hefbrug. Die bleek vaak niet gekeurd of werd verkeerd gebruikt. Bij slecht onderhoud kan de hefbrug instorten of kunnen auto's eraf glijden.

Zeven garages hadden geen bandenkooi die werknemers tijdens het oppompen van banden moet beschermen tegen rondvliegend materiaal als de band klapt. Ook vonden de inspecteurs werkplekken waar de monteurs van hoge plekken konden vallen of waar zware voorwerpen konden omvallen of verschuiven.

De resultaten van de controle zijn slechter dan bij een eerdere inspectieronde. Wel hoeven werknemers over het algemeen minder zwaar te tillen. Ook scoren bedrijven die eerder bezocht waren nu beter.