VS stellen sancties tegen Gbagbo in

De Verenigde Staten hebben tegen de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en dertig anderen reisbeperkingen ingesteld. De sancties volgen op de betwiste presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Gbagbo heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen, terwijl de internationale gemeenschap zijn tegenstrever Alassane Ouattara als winnaar erkent.

Wie de dertig anderen precies zijn werd niet bekendgemaakt, maar het vermoeden bestaat dat het om familieleden van aanhangers van Gbagbo gaat. Een aantal van hen woont naar verluidt in de Verenigde Staten. Zij kunnen het land worden uitgezet.

Mogelijk worden er in de toekomst ook andere sancties opgelegd. "Alle opties liggen open voor de Verenigde Staten, de Afrikaanse en Europese landen", zo zei William Fitzgerald, de Amerikaanse regeringsmedewerker die belast is met Afrikaanse aangelegenheden. "De druk wordt in de toekomst opgevoerd. Ik kan niet precies zeggen wat we gaan doen."

De internationale druk op Gbagbo om af te treden neemt toe. Eerder dinsdag riep de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hem al op 'op eervolle wijze zonder verdere vertraging de macht over te dragen'. De Europese Unie maakte maandag bekend sancties op te willen leggen aan Gbagbo, waaronder een bevriezing van zijn tegoeden en een visumverbod. De Unie beslist hier waarschijnlijk eind deze week over.

Emile Guieroulou, minister van Binnenlandse Zaken onder Gbagbo, zei dat de regering zich niet bedreigd voelt door de sancties. "President Laurent Gbagbo gaat niet naar Europa op vakantie, dus het is niet een echte sanctie", zei hij. "En zelfs als het wel gevolgen voor ons heeft, geven we niet op. Voor ons tellen de levens van de bevolking van Ivoorkust."