Nederlanders opgeroepen Ivoorkust te verlaten

Alle Nederlanders moeten Ivoorkust verlaten, vanwege de oplopende spanningen in het West-Afrikaanse land. Die oproep doet het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Alle reizen naar Ivoorkust worden ontraden.

In het land verblijven momenteel zo'n vijftig Nederlanders die dat hebben laten weten aan de ambassade in Accra, in het buurland Ghana. De ambassadeur heeft hen maandagavond geadviseerd om het land te verlaten, zo lang dat nog kan. Mochten ongeregeldheden uitbreken, dan moeten ze er rekening mee houden dat de landsgrenzen en de internationale luchthaven op slot gaan.

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is 'onzeker, gespannen en uiterst fragiel', meldt Buitenlandse Zaken. De spanning is opgelopen na de presidentsverkiezingen vorige maand. Beide kandidaten eisen de winst op en hebben zichzelf inmiddels op hun eigen manier als president geïnstalleerd. Sinds eind november is een avondklok ingesteld. Maandag vonden in de hoofdstad Abidjan nog gevechten plaats tussen aanhangers van de twee kandidaten.

De uitbarstingen van geweld zijn 'onvoorspelbaar' en kunnen zich elk moment voordoen. Ook buitenlanders vormen een doelwit.


Nederlanders opgeroepen Ivoorkust te verlaten (Foto: Novum)