Zeer lange files door sneeuwval

De hevige sneeuwval zorgt vrijdag voor problemen op de weg. Gevreesd wordt voor een zeer drukke avondspits, vooral in het westen van het land. Rond 13.20 uur staat er al 330 kilometer file. In de Randstad rijden treinen volgens een aangepaste dienstregeling.

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Plaatselijk kan er tot tien centimeter sneeuw vallen. Vooralsnog kondigt het weerinstituut geen weeralarm af. Wel worden weggebruikers gewaarschuwd voor gladheid door het bevriezen van sneeuwresten.

De Wijkertunnel in de A9 bij Amsterdam is in beide richtingen afgesloten omdat vrachtwagens de helling niet meer kunnen nemen. Een tunnelbuis van de Beneluxtunnel bij Rotterdam is dicht vanwege ijsvorming.

Op de A27 tussen Almere en Utrecht staat een file van veertig kilometer. Op de A2 bij Maarssen staat het verkeer in beide richtingen vast over een lengte van twintig kilometer. Rond Utrecht, Amsterdam en Rotterdam staan op de snelwegen ook lange files. De verbindingszaak van de A12 naar de A4 richting Amsterdam bij het Prins Clausplein is afgesloten omdat de weg te glad is.

In Amsterdam rijden de bussen niet, meldt vervoersbedrijf GVB vrijdagmiddag. In Den Haag en Rotterdam rijden minder trams en bussen.

ProRail meldt twee wisselstoringen. Fyra-reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam hebben hier tot 14.00 uur last van. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn rijden ook geen treinen. De site van de NS ligt om onduidelijke redenen plat. 's Ochtends waren er al veel problemen rond Utrecht CS.

Sneeuw in Voorburg
Veel sneeuw gevallen in Voorburg (Foto: FOK! / Googolplexian)