VS: Wilders geen vriend

Geert Wilders is 'geen vriend' van de Verenigde Staten, vooral vanwege zijn verzet tegen de verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. Dat is tijdens een briefing over de Nederlandse politiek gezegd tegen president Barack Obama, blijkt uit berichten van Amerikaanse diplomaten over de PVV-leider die zijn gepubliceerd door klokkenluiderssite WikiLeaks.

De Britse krant The Guardian schrijft woensdag over de zogeheten cables waarin Wilders voorkomt. Zijn partij is verder een 'doorn' in 'de zij' van de regering, omdat hij munt probeert te slaan uit de integratieproblematiek rondom moslims. Wilders wordt daarbij omschreven als een 'rebelse parlementariër met een gouden pompadourkapsel'.

In andere berichten rapporteren de diplomaten over de antikoranfilm Fitna, die Wilders in maart 2008 naar buiten bracht. Daaruit blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken alle ambassades waarschuwde voor mogelijke anti-Europese en anti-westerse protesten die de film zou kunnen opleveren.

Een Nederlandse diplomaat zei verder dat hij verwachtte dat de film in het buitenland tot meer ophef zou kunnen leiden, aangezien in Nederland in zekere zin sprake was van 'Wilders-moeheid'.


(Foto: Novum)