Ontvoerde Nederlander in Afghanistan weer vrij

De Nederlandse hulpverlener die op 25 oktober ontvoerd werd in Afghanistan is weer vrij. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Peter Oosterhuis, zoals de hulpverlener heet, is momenteel op een veilige plaats in Afghanistan en verkeert in goede gezondheid. Er is door Nederland geen losgeld betaald, laat een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Ook de Afghaanse chauffeur is weer vrij. Hij verblijft momenteel bij zijn familie in Afghanistan en maakt het goed.

Waar de twee hebben vastgezeten en door wie zij zijn ontvoerd, kan het ministerie uit veiligheidsoverwegingen niet melden. Oosterhuis werd eind oktober samen met zijn chauffeur in het noorden van Afghanistan ontvoerd. Beiden werkten voor de hulporganisatie Streams Afghanistan.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) laat in een reactie weten 'verheugd' te zijn dat de ontvoering zo is geëindigd. "Graag wil ik de Afghaanse autoriteiten en Streams Afghanistan feliciteren met hun doortastende optreden waardoor deze zaak tot een goed einde is gebracht." Streams Afghanistan is tijdens de ontvoering bijgestaan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en door de ambassade in Kabul.