Verdonk wil koffie rondbrengen voor wachtgeld

Oud-Kamerlid Rita Verdonk wil best koffie rondbrengen als tegemoetkoming voor het wachtgeld dat ze ontvangt. Dat heeft ze gezegd in het Radio 1-programma Nog Steeds Wakker Nederland.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor het plan oud-politici die wachtgeld ontvangen verplicht te werk te stellen. In de motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut staat dat als het kabinet voornemens is om bijstandsgerechtigden vrijwilligerswerk te laten verrichten, dit ook voor oud-politici zou moeten gelden. Het gaat om werk zoals koffie schenken en sneeuwruimen.

Verdonk staat hier niet negatief tegenover. "Als ik morgen het aanbod krijg ergens koffie rond te brengen of mensen te verzorgen, dan ben ik de eerste om dat ook te doen, want ik draag graag mijn steentje bij." Bedrijven met een vrijwilligersvacature kunnen haar gewoon bellen, zegt de gewezen politica. "Ik heb gekeken naar vacatures, maar heb nog niets gevonden."

Het oud-Kamerlid vormde jarenlang een eenmansfractie in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in juni moest ze echter haar zetel opgeven. Verdonk zegt dat ze nu bezig is met het opzetten van een eigen bedrijf. De eerste inkomsten verwacht ze begin volgend jaar.