Zuivering Amsterdamse Wallen zit vast

De gemeente Amsterdam en woningcorporaties hebben te weinig geld in kas om grote aantallen prostitutiepanden of ander criminogeen vastgoed op te kopen. Daarmee komt het zogeheten Project 1012 om het Wallengebied op te schonen, vast te zitten.

Zowel de gemeente als de corporaties zitten te krap bij kas om grote hoeveelheden panden in een keer op te kopen, aldus wethouder Lodewijk Asscher tegenover Het Parool. Bordeelhouder Klaas de Weerd spreekt van een impasse: gesprekken tussen hem, de gemeente en andere spelers zouden 'muurvast' zitten.

Amsterdamse WallenMet Project 1012 wil Amsterdam buiten de Oudezijdse Achterburgwal helemaal geen hoerenpanden meer, wat zonder megadeals onmogelijk is. Tevens moet het totale aantal ramen sterk worden ingeperkt, en moet het aantal coffeeshops omlaag. De gemeente wil hiermee de criminaliteit terugdringen en het gebied een stijlvoller karakter geven. De bedoeling is onder meer om de 'betere toeristen' aan te trekken.

Critici stellen dat de sluiting van prostitutieramen ertoe leidt dat prostituees in de illegaliteit verdwijnen. Ook wordt erop gewezen dat veel van de zogenaamde betere toeristen waarop de stad jaagt, in hun jonge jaren de stad al bezochten en toen op de Wallen en in de coffeeshop te vinden waren.