Politie vraagt hoerenlopers om hulp

De politie vraagt hoerenlopers om hulp in de strijd tegen illegale prostitutie. Die vindt steeds vaker plaats vanuit zonnestudio's, sauna's, massage- en kapsalons, bevestigt een woordvoerder namens Ruud Bik van de Raad van Korpschefs, naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Volgens Bik, die zich richt op zware en georganiseerde criminaliteit, gebeurt het niet zelden dat er in dergelijke zaken illegale bordelen worden gerund. Cijfers over de omvang van het probleem zijn er vooralsnog niet. Er zouden mensonterende praktijken plaatsvinden, zoals mishandeling van de soms minderjarige of depressieve prostituees.

Bik laat via zijn woordvoerder weten te begrijpen als klanten van de illegale bordelen huiverig zijn om zich te melden. Hij wijst op de mogelijkheid om de politie anoniem te tippen, via Meld Misdaad Anoniem. De prioriteit ligt volgens de woordvoerder bij het bestrijden van de illegale bordelen en niet bij het aanpakken van de hoerenlopers.

De verschuiving naar zaken als zonnestudio's en kapsalons is volgens Bik, die ook korpschef is van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), niet vreemd. Sinds de legalisering van prostitutie in 2000 gelden er strenge controles voor bordelen met vergunning. Illegale bordelen ontlopen die. "Het is een bekend fenomeen dat er verschuivingen plaatsvinden als je grip krijgt op een illegale situatie door die legaal te maken", zegt de woordvoerder.