Militairen claimen coup Madagascar

De Malagassische kolonel Charles Andrianasoavina heeft met enkele andere hoge officieren de macht in Madagascar overgenomen. Dat maakte hij woensdag bekend tijdens een persconferentie op een legerbasis. President Andry Rajoelina zou zijn afgezet. Rajoelina ontkende echter te zijn afgezet en zei er vertrouwen in te hebben dat hij aan de macht kan blijven.

Het merendeel van het leger staat volgens Rajoelina achter hem en hij zei zich dan ook 'niks aan te trekken van de verklaringen van een handjevol mensen'. "Ze hebben me met de dood bedreigd als ik niet zou aftreden, maar ik ben niet bang voor dreigementen."

Volgens Andrianasoavina streeft het leger nationale verzoening na. Hij verklaarde dat regeringsinstituties ontbonden zijn en heeft in plaats daarvan een nationale commissie opgericht die het land voorlopig moet leiden. De kolonel maakte tevens bekend dat politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten. Verbannen Malagassiërs worden opgeroepen terug te keren naar het land 'om samen te werken om ons vaderland te redden'.

De Malagassische premier Camille Vital verscheen later woensdag op de televisie en noemde de officieren muiters. Hij riep de militairen op 'discipline te respecteren, instituties te respecteren en professionalisme te tonen'.

Andrianasoavina maakte de machtsovername bekend op de dag dat de bevolking zijn stem kon uitbrengen in een referendum voor een nieuwe grondwet. Ondanks de aankondiging van de coup, ging de volksraadpleging gewoon door. Weinig mensen op het eiland waren op de hoogte van de aankondiging van Andrianasoavina.

In de verklaring die Andrianasoavina woensdag gaf, zei hij dat de bevolking van Madagascar al maanden wacht op een einde aan de politieke crisis in het land. Rajoelina, een voormalige dj die later politicus werd, kwam in maart 2009 aan de macht, nadat het leger de toenmalige president Marc Ravalomanana had afgezet. Hij werd het hoofd van een overgangsregering en zou aan de macht blijven, totdat er een nieuwe president zou zijn gekozen. In het voorstel voor de nieuwe grondwet is echter een bepaling opgenomen die Rajoelina de mogelijkheid geeft voor onbepaalde tijd aan de macht te blijven. Dit heeft gezorgd voor grote onvrede bij tegenstanders van Rajoelina.

"Helaas, de verschillende partijen blijven vasthouden aan hun posities en het volk van Madagascar lijdt onder de consequenties van valse trots", aldus Andrianasoavina. "Politici, zij die de verantwoordelijkheid voor de economie hebben, maar bovenal het volk weet niet langer wat ze moeten doen. Er is geen veiligheid."