Comateuze Ariel Sharon naar huis

De voormalige Israëlische premier Ariel Sharon is vrijdag teruggekeerd naar zijn ranch in de Negev-woestijn, na vijf jaar in een coma te hebben gelegen in een ziekenhuis in Tel Aviv. Een ambulance bracht de nog altijd comateuze voormalige politicus (82) in de vroege morgen naar zijn woning.

Sharon keert zondag terug naar het ziekenhuis voor controle. Na een aantal proefperiodes van 48 uur wordt bepaald of de oud-premier voortaan thuis kan worden verzorgd.

Op 4 januari 2006 werd Sharon getroffen door een zware hersenbloeding. Sindsdien ligt hij in coma.  Zijn artsen hopen dat de situatie van de voormalige premier in zijn vertrouwde omgeving zal verbeteren, maar benadrukken dat vooruitgang in dergelijke situaties slechts marginaal kan zijn. Sharon verkeert in een vegetatieve toestand, maar opent 's middags af en toe zijn ogen. Familieleden stellen dat er soms momenten van herkenning zijn. De artsen menen evenwel dat hij nooit meer uit zijn coma zal ontwaken.

Sharon werd in 2001 tot premier gekozen, en beloofde 'veiligheid en echte vrede'. Tegelijkertijd was hij voorstander van uitbreiding van Israëlische bebouwing in bezet gebied, maar liet wel de Gazastrook en een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontuimen, onder felle protesten. Ook startte hij de bouw van de muur op Israëls westgrens, die op sommige plekken door Palestijns gebied gaat. Onder Palestijnen is hij  dan ook verre van populair, maar bij veel Israëli's is Sharon nog altijd geliefd als groot militair leider.

Comateuze Sharon na vijf jaar weer thuis
Comateuze Sharon na vijf jaar weer thuis (Foto: ANP)

Submitter:  Bron: ANP/BBC