Oplichters duperen vierhonderd Mekkagangers

Naar schatting vierhonderd voornamelijk oudere Mekkagangers zijn dit jaar slachtoffer geworden van oplichtingspraktijken van malafide reisorganisaties. Hun hadj, de bedevaart van moslims naar Mekka, gaat niet door. De Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (Mobin) gaat daarom via moskeeën en andere kanalen voorlichting geven over de reis.

De organisatie heeft evenals in eerdere jaren uit verschillende steden meldingen van oplichting ontvangen en roept de gedupeerden op aangifte te doen. Mobin noemt de kwestie extra pijnlijk, omdat de gedupeerden jarenlang hebben gespaard voor de islamitische religieuze plicht.

Naar verluidt gaat het om dezelfde bedrijven en personen die ook in de afgelopen jaren slachtoffers hebben gemaakt. Dit is voor Mobin 'onverteerbaar' en reden om contact te zoeken met de ambassade van Saoedi-Arabië, die licenties verstrekt aan reisorganisaties die Mekkareizen en accommodaties aanbieden.

Het doel is informatie uit te wisselen en afspraken met de ambassade te maken over extra maatregelen om Nederlandse moslims van informatie te voorzien over betrouwbare reisorganisaties. Mobin onderzoekt ook of het haalbaar is om een keurmerk voor Mekkareizen te introduceren.

De jaarlijkse hadj gaat zaterdag van start.