Nieuw oorlogsmuseum kost 25 miljoen euro

Het nieuwe oorlogsmuseum gaat zo'n 25 miljoen euro kosten. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een persconferentie van de stichting WO2. Het museum moet in 2014 in Nijmegen zijn deuren openen tijdens de zeventigste herdenking van Operatie Market Garden.

Het Museum WO2 is een initiatief van drie oorlogsmusea in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon, die samen op een centrale locatie een compleet beeld van de oorlog willen tonen. Door de samenvoeging van de collecties ontstaat een van de grootste WO2-verzamelingen van Nederland.

Het nieuwe museum gaat 25 miljoen euro kosten. De ombouw van de drie andere musea tot zogenoemde sitemusea kost nog eens vijf miljoen euro. De stichting hoopt dit te financieren met subsidies en het werven van fondsen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat private en publieke partijen grote belangstelling hebben voor de plannen.

De keuze is op Nijmegen gevallen vanwege de centrale ligging ten opzichte van de andere musea. Deze stad is ook gekozen vanwege de belangrijke rol die het in de Tweede Wereldoorlog speelde. De stichting verwacht jaarlijks 270 duizend bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken.