Afsluitdijk niet op Unesco-lijst

De Afsluitdijk, het Binnenhof in Den Haag en de Bollenstreek verdienen geen plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De plaatsen zijn van waarde voor Nederland, maar niet voor de hele wereld. Dat staat in een vrijdag verschenen advies aan het kabinet.

Volgens de commissie die het advies heeft opgesteld, zijn er negen plaatsen en gebouwen die wel in aanmerking komen voor de prestigieuze lijst. Dat zijn onder meer de Noordoostpolder, de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Plantagesysteem van Westelijk Curaçao.

Andere kandidaten die waren genomineerd, maar volgens de commissie niet in aanmerking komen zijn de binnensteden van Delft en Breda, de Friese Elf Steden en Panorama Mesdag in Den Haag.

De commissie moest een eerste selectie maken uit de ruim dertig kandidaten voor een plek op de Werelderfgoedlijst. Het kabinet moet nu besluiten welke kandidaten daadwerkelijk worden voorgedragen bij de Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met onderwijs en cultuur.

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse plaats wordt toegevoegd aan de Unesco-lijst. De laatste keer was afgelopen zomer, toen de grachtengordel van Amsterdam een plek op de lijst bemachtigde. De grachtengordel is de negende Nederlandse vermelding op de Unesco-lijst.

Een plaats op de lijst levert geen extra geld op, maar heeft vooral grote symbolische waarde. Er komen doorgaans wel meer bezoekers op af.