Minder vrouwen in Congres VS

Het aantal vrouwen in het Amerikaanse Congres wordt voor het eerst sinds 1978 kleiner. Dit komt omdat enkele vrouwen hun zetel verloren in de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

In het 435 zetels tellende Huis van Afgevaardigden zakte het aantal vrouwelijke vertegenwoordigers van 73 naar zeventig, aldus het Centrum voor Amerikaanse vrouwen en politiek (CAWP) van de Rutgers universiteit. De honderd zetels tellende Senaat zal mogelijk twee vrouwen minder tellen, tenzij Lisa Murkowski in Alaska haar zetel weet te behouden en Patty Murray op voorsprong blijft in Washington. Dan blijft het aantal vrouwelijke senatoren gelijk.

De reden voor minder vrouwen in het Congres is dat de Republikeinen tientallen zetels van de Democraten afsnoepten.

"Er zijn zoveel zittende vrouwelijke Democratische gouverneurs en in deze verkiezingen was het een dubbele vloek om zowel Democraat als zittend gouverneur te zijn", aldus CAWP-directeur Debbie Walsh. Ook hebben minder Republikeinse vrouwen zich kandidaat gesteld dan vrouwen van de Democratische partij.

Zes vrouwelijke kandidaten voor de Senaat en 69 in het Huis van Afgevaardigden waren zittende functionarissen. Hiervan zijn vijf senatoren en 54 leden van het Huis Democraat.

De Verenigde Staten delen nu de 73e plaats met Turkmenistan wat betreft percentage vrouwen in het parlement, aldus de lijst van de Interparlementaire Unie (IPU). Dit is net boven Noord-Korea en net onder Albanië.

Minder vrouwen in Congres VS
Minder vrouwen in Congres VS (Foto: ANP)