Amerikaanse kiezers bepalen koers tot 2012

In de Verenigde Staten worden dinsdag verkiezingen gehouden die bepalend kunnen zijn voor de landelijke politiek tot de presidentsverkiezingen van 2012.

Bij de zogenoemde 'midterm elections' worden alle leden van het Huis van Afgevaardigden, een derde van de senatoren en talrijke gouverneurs gekozen. Alle peilingen wijzen op een Republikeinse meerderheid in het nieuwe Huis van Afgevaardigden, maar in de Senaat is de strijd veel spannender. Zonder meerderheid van zijn Democraten in het Congres wordt het voor president Barack Obama moeilijker zijn politieke plannen te verwezenlijken.

In 37 staten wordt ook nog over afzonderlijke voorstellen gestemd, in Californië bijvoorbeeld over de legalisering van marihuana. In Oklahoma stemmen de kiezers over een voorstel om rechtbanken in die staat te verbieden hun uitspraken te baseren op internationaal of islamitisch recht.

Het zit de Democraten tegen dat veel Amerikanen ongerust zijn over het trage herstel van de economie. De werkloosheid in de VS beloopt rond de tien procent, bovendien hebben miljoenen Amerikanen door de financiële crisis hun huis en daarmee vaak ook hun spaargeld verloren.

Een grote rol in de verkiezingen vervult de aartsconservatieve Tea Party-beweging, die zich van een randverschijnsel heeft ontwikkeld tot een geduchte factor in de Amerikaanse politiek. De beweging wil minder overheidsbemoeienis en lagere belastingen en staat daarmee het dichtste bij de Republikeinen. Icoon van de beweging is voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin, de vroegere gouverneur van Alaska.