Weer rel Tokio en Moskou om Koerilen

Tussen Rusland en Japan is maandag het conflict om de eilandengroep Koerilen weer opgelaaid, nadat de Russische president Dmitri Medvedev landde op Koenasjir, een van de omstreden zuidelijke Koerileneilanden. Hij is de eerste Russische leider die de eilanden bezoekt, waarover Japan en Rusland een territoriumstrijd voeren.

Tokio heeft in een reactie de Russische ambassadeur in Japan op het matje geroepen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft ontkend dat Medvedevs bezoek politiek geladen is. Naoto Kan, de Japanse premier, noemde het bezoek in een reactie 'erg spijtig.'

De langgerekte keten van veelal vulkanische eilandjes werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie geconfisqueerd en in 1951 deed Japan formeel afstand van de Koerilen in het vredesakkoord van San Francisco. De twee landen zijn formeel echter nog steeds in staat van oorlog omdat de kwestie over de vier eilanden nog niet is opgelost.

Volgens Japan liggen de vier eilanden op het geologische Hokkaido-vlak en zijn het derhalve geen Koerilen, zoals Rusland stelt. Japan noemt ze de Noordelijke Gebieden.

Weer rel tussen Tokio en Moskou om Koerilen
Weer rel tussen Tokio en Moskou om Koerilen (Foto: ANP)