Nog te vaak verkoop gewelddadige games aan minderjarigen

Amerikaanse winkeliers controleren de leeftijd van jongeren die gewelddadige games kopen nog niet goed genoeg. Dat vindt de Parents Television Council (PTC), een organisatie die zich inzet voor de bescherming van kinderen tegen de invloed van media. De Amerikaanse keuringsdienst voor leeftijdsaanduidingen (ESRB) is het hier niet mee eens en ziet juist een grote verbetering.

Volgens de PTC kan een op de vijf minderjarigen een spel kopen dat alleen geschikt is voor volwassenen. De ESRB ziet deze cijfers als een stap in de goede richting. In vergelijking met een vergelijkbaar onderzoek uit 2008 houden winkeliers zich veel beter aan het controleren van leeftijden. Toen kon namelijk 41 procent van de minderjarige consumenten nog games voor volwassenen kopen.

In Nederland heeft het ministerie van Justitie afspraken gemaakt met winkelketens om de verkoop van games met een 16+ en 18+-keuring aan minderjarigen tegen te gaan. Volgens de Nederlandse wet is een keuring voor achttien jaar en ouder niet rechtsgeldig. De bovengrens ligt bij zestien jaar en ouder.

Geweldadig?