Pechtold: 'Regeringsverklaring zielloos'

"Zielloos." Zo betitelde D66-voorman Alexander Pechtold de regeringsverklaring die premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer uitsprak. "Het was een herhaling van de boodschappenlijst die hij al een tijdje opsomt. Die herhaling bracht hij wel overtuigend", gaf de fractieleider van D66 de VVD'er wel na.

Pechtold vond dat de inhoud van de verklaring wel gepassioneerder had gemogen. "Ik kreeg de indruk dat ze op het ministerie van Algemene Zaken nog zo'n doos met carbonpapier hebben gevonden waarmee ze de teksten uit het regeerakkoord makkelijk konden overzetten naar de regeringsverklaring."

Hoewel SP-leider Emile Roemer op basis van het regeerakkoord wist wat er zou komen, zei hij toch nog geschrokken te zijn van de regeringsverklaring. Volgens Roemer was die 'hard, kil en onpersoonlijk'. Ook André Roevoet van de ChristenUnie hoorde een 'kille regeringsverklaring'. Als voorbeeld zei de fractievoorzitter het woord 'gezin' niet gehoord te hebben.

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema miste visie in de verklaring van Mark Rutte. "Hij trad niet buiten de oevers van het regeerakkoord. Hij repte met geen woord over de toekomst die hij ziet voor dit land."

Rutte herhaalde de voornemens van dit kabinet slechts in 'beleidsjargon', vond Halsema. "Als collega in de Kamer heeft hij me eerder wel eens weten te inspireren. Dan schetste hij een horizon. Dat was nu afwezig en dat was teleurstellend."

Lees hier de gehele regeringsverklaring.

Oppositie ontevreden over verklaring Rutte
Oppositie ontevreden over verklaring Rutte (Foto: ANP)