Rutte zoekt steun in Kamer

Tijdens zijn eerste optreden in de Kamer heeft premier Mark Rutte (VVD) een hand uitgestoken naar alle partijen. Het nieuwe kabinet wil met hen samenwerken om een zo breed mogelijke steun te verwerven voor het beleid, zei Rutte dinsdagochtend bij het uitspreken van zijn regeringsverklaring in het parlement.

Hij wees op het bijzondere karakter van zijn kabinet van VVD en CDA, dat wordt gedoogd door de PVV van Geert Wilders. "Dit is voor Nederland een bijzondere constructie, die meteen impliceert dat er veel ruimte is voor samenwerking met alle fracties. Het kabinet zal die samenwerking zoeken en zich inzetten voor het verwerven van een zo breed mogelijke steun met de open en constructieve houding die daarvoor nodig is."

Rutte legde nog eens uit dat de PVV niet in de regering zit vanwege het fundamentele verschil dat VVD en CDA met de partij van Wilders hebben over het karakter van de islam. Het kabinet beschouwt de islam als een godsdienst, waar Wilders uitgaat van een politieke ideologie. Moslims kunnen echter gerust zijn. "Wij beoordelen mensen niet op hun afkomst, maar op hun toekomst." De vrijheid van onderwijs en godsdienst is gewaarborgd, aldus de premier.

Met zijn regeringsverklaring licht Rutte de plannen toe die VVD, CDA en PVV hebben afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord. Zijn belangrijkste ambitie is om Nederland goed door de economische crisis te loodsen. "Ik heb een optimistische boodschap aan alle Nederlanders: we kunnen sterker uit de crisis komen."

Er is geen enkele reden om bij de pakken neer te zitten, zei de nieuwe premier. "Nederland heeft alles in huis om toonaangevend te zijn in de wereld." Het land is nog steeds een handelsnatie en grote exporteur van goederen. "Dat is de kracht van Nederland."

Om sterker uit de crisis te komen, moet wel fors worden bezuinigd, zei Rutte, die de miljardenbezuinigingen van zijn kabinet toelichtte. Ook stond hij stil bij de harde immigratiemaatregelen, die vooral op verzoek van de PVV in het regeerakkoord zijn beland.

De nieuwe premier riep de Kamer tenslotte op om zijn kabinet af te rekenen op de resultaten die worden geboekt. "Wacht op onze daden."

Lees de volledige verklaring hier.