Strengere wetgeving Servië voor hooligans

Servië heeft met spoed een wet aangepast om extreemrechtse hooligans zwaardere straffen op te kunnen leggen. Het parlement stemde vrijdag voor verlenging van voorarrest van acht naar dertig dagen voor degenen die betrokken zijn bij rellen op straat en in sportgelegenheden.

De spoed achter aanpassing van de wet heeft te maken met de angst voor grootschalig geweld bij de voetbalwedstrijd tussen Red Star en Partizan zaterdag in Belgrado.

Vorige week zondag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen de politie en extremisten die een gayparade in de Servische hoofdstad wilden verstoren. Twee dagen later waren Servische hooligans in Italië tijdens een voetbalwedstrijd in de Europa League zo gewelddadig dat de wedstrijd na zeven minuten werd afgeblazen.

Tijdens het debat in het parlement beweerden nationalistische parlementsleden dat de pro-westerse regeringscoalitie zich geen zorgen maakt over hooligans, maar over de sociale onrust die door de economische crisis in het Balkanland is ontstaan.

Bekend is dat de aanhang van Red Star en Partizan is geïnfiltreerd door neofascistische en andere extremistische groepen met antiwesterse en antidemocratische denkbeelden.