'Demonstraties Frankrijk eisen economische tol'

De demonstraties en het geweld in Frankrijk tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, eisen een economische tol. Dat heeft de Franse minister van financiën Christine Lagarde woensdag gezegd.

"Ik roep de mensen op verantwoordelijk te zijn, vooral diegenen die toegangen blokkeren en dingen vernielen", zei ze in een interview met de Franse televisie. "De situatie in ons land is ernstig."

Naast de brandstofdepots werd woensdag tijdelijk de weg naar een van de twee terminals van het vliegveld Orly geblokkeerd. Sommige reizigers liepen honderden meters met hun bagage om de terminal te voet te bereiken. Ook het vliegveld in Clermont-Ferrand werd gesloten wegens de protesten. Vliegvelden in Nice en Nantes hadden eveneens te maken met onderbrekingen van de vluchtschema's door de protesten.

Ook de jongeren blijven zich roeren. Studenten hebben voor donderdag nieuwe protesten gepland, waaronder een demonstratie in Parijs in de uren voordat de Franse Senaat het pensioenhervormingsplan vermoedelijk goedkeurt.

Er wordt nog steeds gestaakt bij de spoorwegen en in de wateren bij Marseille liggen tientallen schepen voor anker omdat de olieterminals geblokkeerd worden door actievoerders. In de stad zelf zijn brandweermannen ingezet om het afval op te halen dat al dagen in de straten ligt opgestapeld.

De stakers en demonstranten ageren tegen het plan van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar. Velen vrezen dat dit een eerste stap zal zijn in de uitholling van de Franse sociale zekerheid.


Demonstraties Frankrijk eisen economische tol (Foto: Novum)