Amsterdamse winkels weigeren contant geld

In een aantal winkelgebieden in Amsterdam wordt het vanaf eind deze maand onmogelijk om met contant geld te betalen. Om het aantal overvallen terug te dringen, betaalt de gemeente pinapparatuur voor winkeliers. Het gaat om een proef.

"De winkeliers willen vaak wel van het contant geld af, al was het maar omdat het minder tijd aan de kassa kost. Maar vaak vinden ze de aanschaf van zo'n apparaat te duur", legt een woordvoerder van de gemeente uit. De winkeliers kunnen niet worden verplicht geen contant geld meer te accepteren, maar er zouden weinig winkeliers zijn die niet meedoen.

Met onder meer spandoeken boven de winkelstraat wordt het winkelend publiek duidelijk gemaakt dat niet meer met contant geld kan worden betaald. "Voor de klanten is het niet fijn als ze bij de kassa ontdekken dat ze niet contant kunnen betalen en voor de winkelier is het niet fijn als hij steeds moet uitleggen waarom dat niet kan", verklaart de woordvoerder. "En de overvallers weten dan gelijk dat er niks te halen valt."

Dat ze hierdoor simpelweg in een andere buurt waar nog wel met contant geld wordt betaald toeslaan, is volgens hem maar ten dele waar. "Het aantal overvallen stijgt in andere wijken misschien iets, maar het totaal blijft lager dan wanneer je niets zou doen. Daarbij is niets doen geen optie." De woordvoerder benadrukt dat de winkelcriminaliteit op meerdere manieren wordt bestreden en dat dit slechts een manier is.

Het nieuwe beleid wordt deze maand ingevoerd in delen van de Amsterdamse wijken De Pijp en Nieuw-West.