Terreurcomplot ontdekt

Veiligheidsdiensten hebben een terreurcomplot tegen Groot-Brittannië en Frankrijk ontdekt. De diensten komen met deze waarschuwing op het moment dat de Franse regering ernstig rekening houdt met een terroristische aanslag. Dinsdag werd Frankrijk opgeschrikt door een tweede bommelding in twee weken in de Eiffeltoren in Parijs.

"Er is een aantal terreuroperaties waar we de afgelopen weken mee te maken hebben gehad, maar een à twee baren ons echt zorgen", zegt een Britse regeringsmedewerker. "Het is echter niet dusdanig dat we het dreigingsniveau hebben moeten verhogen." Er is niet bevestigd dat het complot 'Al-Qaida-geïnspireerd' zou zijn, aldus de regeringsmedewerker, maar wel is er een 'islamistische connectie'. De samenzweringen bevonden zich in een vroeg stadium.

Duitse veiligheidsdiensten zeggen geen dreigingen te hebben opgevangen en brengen geen wijzigingen in het dreigingsniveau aan.

In Washington zei een anti-terreurdeskundige dat een aantal Amerikaanse raketaanvallen door onbemande drones in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan erop was gericht om de plannen voor vermoedelijke terreuraanslagen in Europa te dwarsbomen. Het is niet bekend of de raketaanvallen specifiek te maken hadden met het complot dat de Europese autoriteiten zeggen te hebben ontdekt.