China blijft bij eenkindbeleid

China blijft de komende tien jaar doorgaan met het toestaan van slechts een kind per gezin. Dat hebben de Chinese staatsmedia maandag gemeld. Beijing zet het eenkindbeleid voort ondanks de problematische gevolgen ervan, zoals te weinig vrouwen en een snel ouder wordende bevolking.

China heeft de snelst groeiende bevolking ter wereld en zegt dat door het dertig jaar geleden ingevoerde eenkindbeleid vierhonderd miljoen geboortes zijn voorkomen. Bovendien zou het beleid ervoor hebben gezorgd dat de armoede is afgenomen omdat er vrijwel geen grote gezinnen meer zijn.

Chinese media, deskundigen en gewone burgers speculeerden de afgelopen tijd dat de regering het eenkindbeleid snel zou versoepelen en meer mensen zou toestaan twee kinderen te krijgen. Zaterdag voorspelde een ambtenaar die gaat over de gezinsplanning in de provincie Guangdong dat zijn provincie in 2015 mogelijk de beperkingen zou versoepelen en in 2030 misschien zelfs zou schrappen.

Maandag zei het hoofd van de Nationale Commissie voor de Bevolking en Gezinsplanning Li Bin echter dat er geen plannen zijn om het beleid te veranderen. "We blijven de komende tien jaar bij het eenkindbeleid", aldus Li.

De strikte regels voor gezinsplanning, die echtparen op het platteland toestaan twee kinderen te krijgen en koppels in steden één, hebben geleid tot een beperking van de bevolkingsgroei van China. Door het beleid zijn echter ook veel problemen ontstaan. De bevolking wordt gemiddeld steeds ouder en volgens demografen wordt het lastiger om de ouderen te onderhouden, omdat de hoeveelheid jonge arbeidskrachten de komende jaren afneemt.

Het beleid heeft tevens geleid tot een scheve verhouding tussen de seksen. Chinese gezinnen met een sterke voorkeur voor een zoon gaan soms over tot abortus van meisjesfoetussen. Hierdoor is de verhouding tussen het aantal jongetjes en meisjes dat wordt geboren scheefgegroeid. Demografen maken zich zorgen dat het voor mannen steeds moeilijker wordt een vrouw te vinden en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor een toename van de smokkel van vrouwen en meisjes.

De man-vrouwverhouding bij de geboorte is in China ongeveer 119 mannen tegenover honderd vrouwen. In sommige gebieden is deze verhouding zelfs 130 mannen tegenover honderd vrouwen. Ter vergelijking: in geïndustrialiseerde landen is de verhouding 107 mannen tegenover 100 vrouwen.