China: Japanners filmden militaire doelen

China is bezig met een onderzoek naar vier Japanners die ervan worden beschuldigd zonder toestemming een militair gebied te hebben betreden en militaire doelen te hebben gefilmd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

De autoriteiten in de noordelijke stad Shijiazhuang zeiden 'maatregelen' te hebben genomen tegen het viertal, nadat ze 'een bericht hadden ontvangen over hun illegale activiteiten'. Of de Japanners zijn aangehouden is niet bekend.

Het nieuws kan de spanningen tussen de twee Aziatische machten doen toenemen. De relatie tussen China en Japan verkeert op het laagste niveau in jaren. China is woedend dat Japan een Chinese vissersboot heeft opgebracht - en de kapitein heeft gearresteerd- die twee weken geleden bij eilandjes in de Oost-Chinese Zee op patrouilleboten van de Japanse marine botste. De eilandjes worden door beide landen geclaimd; beide landen willen naar gas boren in de wateren rond de eilandjes.

Beijing verbrak zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo. De Chinese premier Wen Jiabao houdt Japan volledig verantwoordelijk voor de ruzie.