Mohammed B. ruilen tegen westerse gijzelaars

Al-Qaeda moet de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, ruilen tegen een aantal westerse gijzelaars. Jihadisten hebben deze oproep gedaan aan Al-Qaeda in Noord-Afrika. Dit kwam naar voren in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat gisteren is aangeboden aan de Tweede Kamer door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom.

De NCTb schrijft: "Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) probeert in Noord-Afrika buiten Algerije zijn positie en invloed te versterken in de hele regio. AQIM is buiten Algerije met name actief in Mauritanië, Mali en Niger. Ontvoeringen van westerlingen lijkt, naast het plegen van aanslagen, steeds meer de standaard modus operandi van AQIM te worden. Opvallend in dat kader is een oproep op een jihadistische website aan AQIM om gijzelaars uit te ruilen voor Mohammed Bouyeri, de in Vught gedetineerde moordenaar van Theo van Gogh. De oproep leidt niet direct tot een verhoogde dreiging voor ontvoering van Nederlanders in het bijzonder, maar de vrijlating zou wel een eis kunnen zijn als Nederlanders ontvoerd zouden worden."

Een ander noemenswaardig punt in het rapport is dat Afghanistan in een patstelling verkeert, aldus de NCTb: "In Afghanistan lijkt steeds meer sprake van een patstelling: de Afghaanse Taliban kunnen niet worden verslagen, maar zij zijn ook niet in staat het hele land te veroveren."

Nederland wordt door internationale terroristische groepen nog steeds gezien als een islamvijandig land en is daarom een 'aantrekkelijk en legitiem doelwit', vooral vanwege de uitspraken van Geert Wilders (PVV). Analyses wijzen verder uit dat er geen directe aanwijzingen zijn voor geplande aanslagen tegen Nederland. Het dreigingsniveau blijft daarom staan op ‘beperkt’.

Er zijn volgens de NCTb weinig incidenten geweest waarbij sprake is van gewelddadige radicalisering in Nederland. "Wel blijft een voedingsbodem aanwezig, vooral binnen de Somalische gemeenschap. Die ontwikkeling baart zorgen, ook vanwege de aantrekkingskracht die de jihad in Somalië heeft op een beperkt aantal jongeren in westerse landen, waaronder Nederland."