'Studie levert Nederlander relatief weinig op'

In vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen is een Nederlandse student slecht af. Dat concludeert Trouw uit een vergelijkend onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de Europese Unie.

Een studie is voor zowel de student als de overheid nergens duurder dan in Nederland. De onderzoekers rekenen niet alleen kosten zoals het collegeld mee, maar ook de inkomsten die de student misloopt doordat hij niet of minder werkt en de inkomstenbelasting die de overheid daardoor mist.

Als volgens die methode wordt gerekend, kost de studie van een mannelijke student voor de student en de overheid samen 127 duizend euro. Ook is Nederland naast het Verenigd Koninkrijk het enige land waar het collegegeld boven de twaalfhonderd euro ligt. Wel moet daarbij worden aangetekend dat studiefinanciering niet in alle landen gebruikelijk is.

In vergelijking met andere landen verdient een afgestudeerde student niet veel meer dan iemand met een lagere opleiding. Al met al loont betalen voor een studie wel. Ook zorgt een studie voor meer belastinginkomsten voor de overheid. Bezuinigen op onderwijs is volgens de Oeso verleidelijk, maar 'heel onverstandig', omdat het op de langere termijn voor minder belastinginkomsten zorgt.