Leekens hoopt op dappere Duivels tegen Duitsland

Bondscoach Georges Leekens wil dat België vrijdagavond in de wedstrijd tegen Duitsland niet te veel ontzag toont voor de tegenstander. "We moeten lef tonen en het publiek vermaken", zegt de keuzeheer van de Rode Duivels. "Bovendien moeten we geconcentreerd zijn van de eerste tot de laatste minuut." België en Duitsland beginnen om 20.45 uur in Brussel aan hun kwalificatiereeks voor het EK.

Leekens beseft dat een goede instelling tegen Duitsland niet voldoende hoeft te zijn voor de winst. "Ze zijn heel efficiënt en hebben bovendien enorm veel creativiteit, diepgang en de juiste mentaliteit", weet de opvolger van Dick Advocaat. "De spelers weten dat het moeilijk wordt, maar moeten wel durven te geloven in hun dromen."

Waar de Belgische internationals een rustige zomer achter de rug hebben, moet Duitsland na een succesvol verlopen WK juist de knop omzetten. "Die goede lijn willen we doortrekken", zegt verdediger Philipp Lahm. "Al is dat niet eenvoudig. Het ritme van het vorige seizoen ontbreekt nog, al komt dat automatisch terug door wedstrijden te spelen."

Lahm komt zondag in het Koning Boudewijn Stadion een bekende tegen. Bij Bayern München is hij ploeggenoot van de ervaren verdediger Daniël van Buyten. "Al heeft België ook veel jonge talenten", realiseert Lahm zich. "Ze bevinden zich momenteel in een opwaartse lijn en hebben een groep met veel kwaliteiten."

Dat hij na het WK zijn aanvoerdersband met frisse tegenzin moest afstaan aan Michael Ballack, heeft Lahm inmiddels achter zich gelaten. "Die beslissing van de bondscoach moet ik accepteren", zegt hij schoorvoetend. "Maar veel verandert er niet voor mij. Er zijn meerdere spelers op het veld die verantwoordelijkheid moeten dragen. Met meer dan zeventig interlands hoor ik daar zeker bij."