Zeilmeisje Laura begint aan zeiltocht

Laura Dekker begint zaterdagochtend in de Porugese havenstad Portimão aan haar solozeiltocht rond de wereld. De 14-jarige Dekker wil de jongste zijn die rond de wereld vaart. Eerdere berichten dat zij als minderjarige volgens de Portugese wet niet alleen mag zeilen, worden nu door de havenautoriteiten weersproken.

Wanneer Dekker zaterdag precies vertrekt wil een woordvoerder van het mediabedrijf, dat de rechten voor de zeiltocht in handen heeft, niet zeggen. Voor haar vertrek zal er een korte ceremonie zijn. Haar eerste stop na Portimão zijn de Canarische eilanden of Madeira. Dit hangt af van de windrichting.

Hordes journalisten en cameraploegen hopen een glimp op te vangen van het vertrek van het zeilmeisje. Vrijdagavond voerde Dekker de laatste tests uit op haar 11,5 meter lange boot Guppy. De zee leek vlak voor haar vertrek kalm. Vorige maand hief de rechter het toezicht van Bureau Jeugdzorg op, waardoor zij vrij baan kreeg voor haar solozeiltocht.

In juni moest de 16-jarige Amerikaanse zeilster Abby Sunderland gered worden in de Indische Oceaan toen zij ook probeerde de wereld rond te varen. Haar Australische leeftijdsgenootje Jessica Watson voltooide eerder dit jaar in 210 dagen dagen een zeiltocht rond de wereld. Watson bleef echter haar reis op zee. Dekker zal daarentegen aanleggen bij verschillende havens en mogelijk naar Nederland terugkeren voor school.