PlayStation 3 gekraakt

Op YouTube zijn video's opgedoken van een PlayStation 3 met een backup-loader. Hierop wordt onder andere het spel Uncharted 2 gekopieerd van de speldisk naar een usb harddisk. Ook wordt er een spel gespeeld vanaf de usb schijf.

De methode bestaat uit een usb-stick die met wat simpele hardware en software de PS3 in 'debug' mode zet. In debug mode controleert de console niet of een spel legaal is. Een debug-console wordt veelal gebruikt door developers. De USB stick, die de naam 'PS-Jailbreak' draagt, verandert nu elke PS3 in zo'n debugconsole, waardoor het spelen van gekopiëerde spellen van zowel schijf als harddisk mogelijk wordt.

De PlayStation 3 bleef ruim drie jaar ongekraakt. Een geweldige prestatie van Sony. Concurrenten Microsoft en Nintendo zagen hun Xbox en Wii al vrij snel na de release gekraakt.

De stick is al op diverse sites te koop voor ongeveer 150 euro en de hack is door diverse bronnen in de hack-scene bevestigd. De hack zou door Sony niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden middels firmware updates. Mocht dat wel lukken zou de stick eenvoudig via internet te updaten zijn.

In januari maakte de hacker die de iPhone jailbreak ontwikkelde al bekend dat hij de PS3 met behulp van 'simpele hardware en complexe software' had gekraakt, maar gaf de hack niet vrij. Of nu gebruik is gemaakt van die bewuste hack is niet bekend.

Meer video's van de chip in actie op http://psx-scene.com/forums/cmps_index.php