Reddingsbrigade haalt achttien mensen uit zee

De reddingsbrigade in Den Haag heeft zaterdagmiddag achttien mensen uit het water moeten halen. Voor de kust van Scheveningen en Kijkduin stond op verschillende plekken een sterke stroming die mensen de zee in trok. De zwemmers werden onder meer met boten en lijnen op het droge geholpen, meldt de reddingsbrigade zondag.

De meeste reddingen werden verricht naast golfbrekers. Hier kunnen zich zogeheten muistromen voordoen. De reddingsbrigade kreeg hulp van strandpubliek en politieagenten. Ze hielpen bijvoorbeeld bij de redding van twee broertjes van 11 en 6 jaar oud die voor de kust van Scheveningen in de problemen kwamen. De oudste hield zijn jongste broertje boven water totdat zij beiden gered waren. Zij zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De reddingsbrigade adviseert zwemmers uit de buurt van golfbrekers te blijven en niet te ver in zee te gaan. Wie toch in een muistroom terechtkomt kan het beste schuin tegen deze stroming naar de kant zwemmen. Als dit niet lukt kunnen zwemmers zich het beste door de stroom mee laten nemen totdat de stroom aan kracht verliest en dan terugzwemmen. Zwemmers die problemen krijgen bij golfbrekers kunnen hier het beste omheen zwemmen.