Capitulatie Japan herdacht

In Nederland wordt zondag herdacht dat het precies 65 jaar geleden is dat Japan in de Tweede Wereldoorlog capituleerde. Koningin Beatrix en demissionair premier Jan Peter Balkenende zijn zondag aanwezig in Den Haag bij de herdenking bij het Indisch Monument. De capitulatie van Japan wordt sinds 1980 ieder jaar op 15 augustus herdacht.

Zondagochtend vindt eerst een herdenking plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag. Rond 11.30 uur vertrekken de koningin en de premier naar het monument, waar Boudewijn de Groot een voordracht houdt. De herdenking bij het monument wordt afgesloten met een kranslegging en een defilé.

De oorlog in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, begon in 1941. Japan bezette de voormalige Nederlandse kolonie in maart 1942, nadat het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) capituleerde. Rond de honderdduizend burgers kwamen terecht in zogeheten Jappenkampen. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, na de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. In 1970 vond de eerste Indië-herdenking plaats.